Roviniete.ro
Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Jawa 500 OHC - cenusareasa regimului comunist5su 51 utenti.

Review Center - Istorie

320-jawa-500-ohc-1952-1958-04

Dupa razboi, comunistii au nationalizat Jawa, dar cu o ultima zvacnire, producatorul ceh a scos o motocicleta non-comunista: 500 OHC.

 


Istoria motociclismului are multe "Cenusarese". Una dintre acestea este Jawa, companie fondata in perioada interbelica si care intr-o scurta perioada si-a facut un renume prin performante si fiabilitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial fabrica a fost nationalizata de comunisti, dar pana sa intervina sistemul productiei planificate, cehii aveau sa scoata o ultima capodopera: JAWA 500 OHC.

 

Lansat in 1952, probabil cu aceptul unui nomenclaturist pasionat de motociclete, 500 OHC era o motocicleta deosebita pentru acea vreme. Motorul era derivat din cel pe care il foloseau echipele de curse, iar "bicileta" era derivata din cea de la Ogar (producator pe care Jawa l-a inglobat dupa natioanlizare).

320-jawa-500-ohc-1952-1958

Bicilindrul de 500 cmc avea distributie cu arbore in chiulasa intr-o perioada in care cei mai mari producatori mondiali nu foloseau asa ceva nici macar la curse (vezi istoria Triumph p2). Mai mult, constructa era de tip monobloc, cu transmisia in acelasi carter. Ambreiajul avea o actionare semiautomata folosita mai apoi si pe modelele de 350 cmc in doi timpi. Puterea dezvoltata era de 26 CP, iar viteza maxima era de 145 km/h. performantele erau limitate de accesul la componente vestice si aliaje "exotice".

In 1958 Jawa 500 OHC este scoasa din productie. Se spune ca motorul era prea costisitor prin comparatie cu cele in doi timpi, dar nu este deplasat sa credem ca nomenclatura comunista a considerat ca este o motocicleta "prea burgheza".

Dupa 1958 Jawa s-a concentrat pe motoare bicilindrice in doi timpi, motiv pentru care in anii '90, dupa caderea cortinei de fier, producatorul ceh a inceput sa dispara in negura istoriei. Dupa 2004 Jawa a dezvoltat un cruiser cu motor Rotax 650 insa acesta nu a avut priza la public din mai multe motive.

vezi specificatii in catalog


Daca ti-a placut articolul, urmareste InfoMoto.ro pe FACEBOOK!


Adaugă comentariu


Codul de securitate Actualizează

Publicitate

epiesa.ro
hosting profesional